Full NIS Past Questions and Answers Download : General Mathematics - John Tech Service

Full NIS Past Questions and Answers Download : General Mathematics

Full NIS past questions and answers free download– Download the Nigerian Immigration Service recruitment past questions and answers PDF here.


Full NIS past questions and answers for all subjects

20 NIS Past questions on General Mathematics for Nigerian Immigration Recruitment is also available for free here. Check below.

Sample of NIS Past Questions


 1: The probability that Kodjo and Adoga pass an examination are ¾ and 3/5 respectively. Find the probability of both boys failing the examination.

(a) 1/10
(b) 3/10
(c) ½
(d) 2/3

Answer: A.

2: The mean of 20 observations in an experiment is 4. If the observed largest value is 23, Find the mean of the remaining observations.

(a) 4
(b) 3
(c) 2.85
(d) 2.60

Answer: A.

3: A group of eleven people can speak either English or French or both. Seven can speak English and six can speak French. What is the probability that a person chosen at random can speak both English and French?

(a) 2/11
(b) 4/11
(c) 5/11
(d) 11/13

Answer: B.

4: P (X n Y) is

(a) 0
(b) 2/15
(c) 4/15
(d) 11/15

Answer: AA

5: P (X u Y) is

(a) 0
(b) 2/15
(c) 4/15
(d) 11/15

Answer: A

6: A box contains 2 white and 3 blue identical marbles. If two marbles are picked at Random, one after the other, without replacement, What is the probability of picking two marbles of different colours?

(a) 2/3
(b) 3/5
(c) 2/5
(d) 7/20

Answer: D


 

7: Mrs. Jones is expecting a baby. The probability that it will be a boy is ½ and the Probability that the baby will have blue eyes is ¼. What is the probability that she will have a Blue-eyed boy?

(a) 1/8
(b) ¼
(c) 3/8
(d) 1/2

Answer: B

8: Convert the speed 90 km per hour of a car to metres per second

(a) 1.5 ms-1
(b) 2.5 ms-1
(c) 25 ms-1
(d) 1.5 x 103ms-1

Answer: C

You are reading NIS Past Questions PDF


9: Uche and Chidi shared a sum of money on the ratio m:n. If Chidi’s share was N4,200.00, what was Uche’s share?

(a) N4,200n/m
(b) N4,200/mn
(c) N4,200m/n
(d) N4,200/n

Answer: C

10: A husband contributes 7% of his income into a fund and his wife contributes 4% of her income. If the husband earns N5,500 per annum (p.a) and his wife earns N4,000 p.a, find the sum of their contribution
to the fund.

(a) N1,045
(b) N605
(c) N545
(d) N490

Answer C.

11: A car is traveling at an average speed of 80kmh-1. Its speed in metres per second (m/s) Is

(a) 13.3m/s
(b) 22.2m/s
(c) 133.3m/s
(d) 222.2m/s

Answer: B

12: If the children share N10.50K among themselves in the ratio 6:7:8, How much is the largest share?

(a) N3.00
(b) N3.50
(c) N4.00
(d) N4.50

Answer: C

13: A trader makes a loss of 15% when selling an article. Find the ratio, selling price: cost price.

(a) 3:20
(b) 3:17
(c) 17:20
(d) 20:23

Answer: C

14: A car travels at xkm per hour for 1 hour at ykm per hour for 2 hours. Find its average speed.

(a) 2x+2ykmh-1/3
(b) x+ ykmh-1/3
(c) x+2 ykmh-1
(d) 2x+ ykmh-1/3

Answer: C

15: The ages of three men are in the ratio 3:4:5. If the difference between the ages of the oldest and youngest is 18 years, find the sum of the ages of the three men.

(a) 45 years
(b) 72 years
(c) 108 years
(d) 216 years

Answer: C.

16: A bicycle wheel of radius 42cm is rolled over a distance of 66m. How many revolutions does it make?
[Take π=22/7] (a) 2.5

(b) 5
(c) 25
(d) 50

Answer: C.

17: In a bag of oranges, the ratio of the good ones to the bad ones is 5:4. If the number of bad ones in the bag is 36, how many oranges are there altogether?

(a) 81
(b) 72
(c) 54
(d) 45

Answer: A

18: A man is four times as old as his son. The difference between their ages is 36. Find the sum of their ages.

(a) 45 years`
(b) 48 years
(c) 60 years
(d) 74 years

Answer: C

19: If 4m+3n = 5, find the ratio m:n 4m-3n 3

(a) 7:4
(b) 4:3
(c) 3:4
(d) 4:7

Answer: A

20: If 2x : (x+1) =3:2, what is the value of x?

(a) ½
(b) 1
(c) 1½
(d) 3

Answer: D

21: The ratio of the number of men to the number of women in a 20 member committee is 3:1. How many women must be added to the 20 member committee so as to make the ratio of men to women 3:2 ?

(a) 2
(b) 5
(c) 7
(d) 9

Answer: B.

22: What is the probability of having an odd number in a single toss of a fair die?

(a) 1/6
(b) 1/3
(c) ½
(d) 2/3

Answer: C

Use the following information for question 2 and 3 on NIS Past Questions PDF

The surname of 40 children in a class were arranged in alphabetical order,16 of the surnames begin with O and 9 of the surnames begins with

A. 14 letters of the alphabet do not appear as the first letter of a surname.

23: What is the probability that the surname of a child picked at random from the class begins with either O and A?

(a) 5/8
(b) 7/8
(c) 9/16
(d) 14/25

Answer: A

24: If more than one surname begins with a letter besides A and O, how many surnames begin with the letter?

(a) 2
(b) 3
(c) 4
(d) 6

Answer: B

The table below gives the score of a group of students in an English language test.
Scores 2 3 4
5 6 7
No. of Students 2 4 7
2 3 2

25: If a student is chosen at random from the group, what is the probability that he scored at least 6 marks?

(a) 3/20
(b) 1/5
(c) ¼
(d) 3/10

Answer: C

26: What is the probability that three customers waiting in a bank will be served in the Sequence of their arrival at the bank?

(a) 1/6
(b) 1/3
(c) ½
(d) 2/3

Answer: C.

NOTE: If you would love to get the full NIS Past Questions PDF, use the comment box below by submitting your email address and name.
Tag : school portal
0 Comments On: "Full NIS Past Questions and Answers Download : General Mathematics"

Back To Top